2008. január 21., hétfő

150 éve született Törley József

1858-ban Csantavéren(Bácska) született Törley József,a magyar pezsgő apostola.
Kereskedelmi iskoláit Grazban végezte.Innen került Franciaországba,Reimsbe ahol a pezsgőkészítés tudományát elsajátította.
1882-ben hazatelepült.szőlőinek Etyeken,pezsgőgyárának pedig a mai budafokon,Promontoron talált területeket.
Negyed évszázad alatt a Törley pezsgő Európa-szerte ismert és elismert volt.a gyárnak lerakatai működtek Berlinben,Hamburgban,Koppenhágában.
A Milleniumtól Császári és Udvari Szállító cím birtokosa volt.
József Törley in the late 1800s

E nagyszerű ember-akinek édesapja a 48-as Szabadságharc ideje alatt magyarosította nevét Valentin Scmierl-ről Törlei Bálinttá-évfordulóján igyekeztem egy pezsgős receptet találni.
A konyha.estiiskola-nál rá is találtam...

Pezsgős csirke

Pezsgős csirke - Kornél receptje
Avagy méginkább csirkecombok pezsgős krémmártásban. A recept őseredetije emlékeim szerint Lajos Mari 99 szárnyasétel című klasszikusából származik, csak igen sokáig nem szúrt szemet, mert a 33 ételfotóból ide nem jutott. Meg elsőre eléggé vad párosításnak tűnt a pezsgő a csirkével, de bevált.
Készíthető egész csirkéből is, vagyis egy csirke darabjaiból, de a jobb megjelenés érdekében most csak combokat használtam. De akár felcsíkozott csirkemell is lehetne. A pezsgő legyen száraz, vagy hozzáadott cukortól mentes (sec – brut), mert az étel jellege inkább fanyar-pikáns, semmint édeskés. Szerintem valami olyat érdemes választani, aminek kiemelkedő fajtajellege nincs, mert az itt úgysem érvényesülne. Ha az élesztő érződik benne picit, az csak jót tesz:) Ja, és fehér legyen! (ez persze nem kötelező, aki piros-bordó mártásra vágyik, vegyen bátran vörös pezsgőt!)
A fűszerezéssel érdemes kísérletezni, a pezsgő többféle zöldfűszerrel is jó barát, petrezselyemmel és tárkonnyal próbáltam eddig, mindkettő bejött. Köretként valami nagyon semleges ízű, mondjuk párolt rizs illik hozzá. A pezsgőt egyből kettőt kell venni, mert akkor nem kell annyira vigyázni rá főzés közben, mert akkor úgyis megissza az ember amit nem locsol rá a húsra:)

Amiből:

* 4 egész csirkecomb
* 1 póréhagyma
* 50-60 gr vaj
* só, frissen őrölt bors, nagyon kevés szerecsendió
* 1 vagy 2 üveg pezsgő a fentiek szerint
* 1,5-2 dl főzőtejszín
* kis csokor zöldfűszer

Ahogyan:

A csirkecombokat kettévágom, bőrét lehúzom. Ez nem kötelező, de mi nem szeretjük, és szerintem ronda is bőrösen. A vajat egy akkora edényben, amiben majd a húsok kényelmesen elférnek, megolvasztom, és megfuttatom rajta a finomra vágott póréhagymát (zöld részét is). Közben sózom is kicsit. A húsdarabokat enyhén sózom, borsozom, és a hagymás zsiradékon minden oldalukat pár perc alatt elősütöm. Elrendezem az edényben, és felöntöm a pezsgővel. Nem kell hogy ellepje, elég egy ujjnyi.
Lassú tűzön felforralom, közben reszelek bele egy lehelletnyi szerecsendiót. 25-30 perc alatt megpuhul a hús, akkor kiveszem, melegen tartom. A mártást ellenőrzöm, ha szükséges, utánízesítem. Ha túl savas, csipetnyi cukorral szelidítem. Felöntöm tejszínnel, összeforralom, és botmixerrel teljesen simára dolgozom. Visszarakom bele a húst, összemelegítem, és már tálalható is.
A képen látható változatnál a zöldfűszer, ami petrezselyem, nem a mártásba, hanem a párolt rizsbe került. Azóta készült már tárkonyos változat sima rizzsel, és jó volt. A zöldfűszert én a pürésítés után tettem bele egyébként.

-----

Természetesen nem lenne teljes az emlékezés ha italreceptet nem kínálnék..


Melon



•1 cl Melon likőr
•száraz pezsgő




Pezsgőspohárba öntjük a Melon likőrt, majd száraz pezsgővel feltöltjük, végül gyümölccsel díszítjük.


na és ugye csak úgy..önmagában ez is elég finom..


Ez a képen látható törley pezsgő korlátozott daradszámban lesz palackozv és az Európai Unió 50.születésnapján a kulturális és egyéb ünnepi alkalmakkal lesz kínálva.A cég egy brüsszeli csúcsminőségű televízíós élményeket nyújtó cég felkérésére készí és közös néven kínálja-nyilván-a szintén csúcskategóriás meghívottaknak.



Amíg Brüsszelben várják a márciust,az 50.születésnapot,addig Budapesten a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum önálló kiállítással emlékezik az alapítóra és a budafoki gyárra.

A kiállítás érdekessége, hogy minden a pezsgőről szól, legyen az plakát, színes reklám, dokumentumok, pezsgős üvegek és poharak vagy éppenséggel bútorok a Törley kastély japán szalonjából. És a kiállítás reflektorfényében a cégalapító dédunokájának, Törley Máriának ominózus szobrai és Lukullusz- i kútja látható. A kiállítás 2008. március 9-ig tekinthető meg!


product image

(forrás:Törley,Vinoport,Konyha.estiiskola)

Nincsenek megjegyzések: