2008. január 21., hétfő

Kétévente édesség

A Culinary Expo elött pár nappal egy másik rendezvény is lelkesítheti a kulináris élmények híveit.
A 15.Nemzetközi cukrászati,sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás.


A rendezvény az ismert Budapesti Vásárközpont területén kerül lebonyolításra február 3-5.-e közt.
Interneten előregisztrálva kedvezménnyel lehet jegyet váltani(1000 ft).

A közelgő esemény tiszteletére választottam egy tortát..az Ország tortáját!
Madártejes torta 2007 Zila László

2db 16 szeletes; 24 cm Ø; 4,5 cm magas tortához

Piskóta

margarin 0,25 kg (Maister krém)

porcukor 0,075 kg

tojás sárgája 0,1 kg

tojás fehérje 0,175 kg

cukor 0,175 kg

liszt 0,22 kg

sütőpor 0,005 kg

keményítő 0,05 kg

tejpor (zsíros) 0,05 kg

Krém

tej (2,8%-os) 1 liter

tojássárgája 20 db (0,44 kg)

vaníliarúd 3 db

cukor 0,2 kg

vaj 0,6 kg



Piskóta

A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erős habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az előre becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát, majd 165-170°C-os sütőbe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz.

A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk.

Krém

A tej 2/3-ad részét 10 dkg vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét, és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tűzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet behűtjük és a maradék 50 dkg felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk.

Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét.

Javaslat!

Ha a főzéskor még is összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk.

Ne lepődjünk meg, ha lágy a krém.

Díszítés (hab)

Tojásfehérje 0,5 kg

Cukor 0,5 kg

A fehérjét a cukorral vízgőzön felmelegítjük 45-48 °C-osra, majd felverjük nem törős habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk lehetőség szerint szilikonos papírra és az előmelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütőbe rakjuk 3-5 percig.

Figyelem!

Mindig akkorára nyomjuk a habot, amekkorát a tortára szeretnénk rárakni.

Javaslat!

Ha van rá lehetőség, akkor mielőtt a sütőbe rakjuk a kinyomott habot, előtte gázlánggal meg lehet színezni a felületét.

Töltés

A kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 5 dkg) megkenjük. Visszahelyezzük a sütőkasírokat a tortalapra, majd a kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra hosszára.

A félkész tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Felszeletelés és vaxolás után minden szelet külső szélére rárakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.

Tisztelt Kollégák!

Kérünk mindenkit, hogy a leírt receptet tartsák be és ne helyettesítsék más anyagokkal, mert nem lesz megfelelő minőségű. Minden anyagot be lehet szerezni. Kérjük, hogy csak olyan tagjaink jelentkezzenek, akik vállalják, hogy a megadott receptet és technológiát pontosan betartják. Az eredeti torta a Zila Kávéházban készült, ezért amennyiben technikai/technológiai segítségre van szükségük, szívesen állunk rendelkezésükre a 061 290 2417-es (Zila Kávéház) és 0630 9963 751 (Mácsai Dániel) telefonszámokon.


A Zamatház ezúton is köszönti az idén 5 éves Zila kávéházat!

Nincsenek megjegyzések: