A 15.Nemzetközi cukrászati,sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás.
A rendezvény az ismert Budapesti Vásárközpont területén kerül lebonyolításra február 3-5.-e közt.
Interneten előregisztrálva kedvezménnyel lehet jegyet váltani(1000 ft).
A közelgő esemény tiszteletére választottam egy tortát..az Ország tortáját!
Madártejes torta 2007 Zila László
2db 16 szeletes;
Piskóta
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erős habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az előre becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát, majd 165-170°C-os sütőbe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz.
A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk.
Krém
A tej 2/3-ad részét 10 dkg vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét, és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tűzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet behűtjük és a maradék 50 dkg felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk.
Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét.
Javaslat!
Ha a főzéskor még is összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk.
Ne lepődjünk meg, ha lágy a krém.
Díszítés (hab)
Tojásfehérje 0,5 kg
Cukor 0,5 kg
A fehérjét a cukorral vízgőzön felmelegítjük 45-48 °C-osra, majd felverjük nem törős habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk lehetőség szerint szilikonos papírra és az előmelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütőbe rakjuk 3-5 percig.
Figyelem!
Mindig akkorára nyomjuk a habot, amekkorát a tortára szeretnénk rárakni.
Javaslat!
Ha van rá lehetőség, akkor mielőtt a sütőbe rakjuk a kinyomott habot, előtte gázlánggal meg lehet színezni a felületét.
Töltés
A kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 5 dkg) megkenjük. Visszahelyezzük a sütőkasírokat a tortalapra, majd a kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra hosszára.
A félkész tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Felszeletelés és vaxolás után minden szelet külső szélére rárakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.
Tisztelt Kollégák!
Kérünk mindenkit, hogy a leírt receptet tartsák be és ne helyettesítsék más anyagokkal, mert nem lesz megfelelő minőségű. Minden anyagot be lehet szerezni. Kérjük, hogy csak olyan tagjaink jelentkezzenek, akik vállalják, hogy a megadott receptet és technológiát pontosan betartják. Az eredeti torta a Zila Kávéházban készült, ezért amennyiben technikai/technológiai segítségre van szükségük, szívesen állunk rendelkezésükre a 061 290 2417-es (Zila Kávéház) és 0630 9963 751 (Mácsai Dániel) telefonszámokon.
A Zamatház ezúton is köszönti az idén 5 éves Zila kávéházat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése