2008. január 22., kedd

Kultúra e a konyhaművészet?

Ma van a Magyar Kultúra Napja.
Ezen a napon fejezte be Kölcsey a Himnuszt 1823-ban, ezért választódott ez a dátum e jeles eseményre.
A vers kéziratának első oldala
Isten,áld meg a Magyart................

És ,hogy még egy évfordulót megemlítsek,500 évvel ezelött,ezeken a napokon a befagyott Duna jegén királlyá választották Hunyadi Mátyást,a későbbi Mátyás királyt.
E két jeles eseményre emlékezve igyekeztem valami igen magyaros és igen királyi receptet kínálni mára.Választásom Semofcsán Róbert királyi szakács művére esett.
A recept elkészítési módja TITKOS,így csak Nagyszakácsiban kóstolható meg.Természetesen a hozzávalók ismertek ezért otthon a bátrabbak megpróbálkozhatnak elkészítésével.

Az zsemlesütő Gáspár módjára cipóban sütkérezett abált tyúkfi,bíbor lével feladván

1 db kopasztott tyúkfi
1 cs. sárgarépa
1 cs. petrezselyem gyökér és zöld
Gondolatnyi só,bors
Babérlevél
Fokhagyma
Mogyoróhagyma
kevés gyömbér

A tésztához
2 kg liszt
1 cs. élesztő
1 liter víz

4 tojás

abíborléhez
Áfonya facsart leve
szegfűszeg
fehér bor
mézeskalács
fahéj

Nincsenek megjegyzések: