Az Észak-alföldi Régió kiemelt gasztronómiai rendezvényét, a nemzetközi cinkefőző versenyt február 24-25-én rendezik meg Szatmárcsekén.
A főtt burgonyából, liszt összekeverésével és kisütésével, majd különböző húsköretekkel és ízesítéssel készült cinke főzésére eddig 22 település csapata jelentkezett Magyarországról és a szomszédos államokból.
A cinke mellett más, lassan már feledésbe merülő népi ételeket is főznek és kínálnak majd a két napos viadalon, amelyen mintegy tíz-, tizenötezer érdeklődőre számítanak.
A polgármester a programról elmondta: az első napon libafogó versennyel indul majd a rendezvény, s a megfogott házi szárnyasokból készítik a cinkéhez tálalt, különleges, tájjellegű húsféléket.
Szilvapálinka, szilvalekvár és aszalt szilva kóstolás is lesz, feltálalják a régi gasztronómiai különlegességeket, süteményeket, kalácsokat.
A szórakozásról kulturális együttesek gondoskodnak és egykori, ma már ugyancsak feledésbe ment népi mesterségeket mutatnak be.
A több, mint száz fajta étel elfogyasztása után a résztvevők a helyi, híres csónakfejfás temetőben megkoszorúzzák a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a sírját.
A cinkefőző verseny ünnepélyes eredményhirdetését az első nap délutánján, 16.00 órakor tartják, de a program még nem ér véget, hiszen este kezdődik a hajnalig tartó puliszkabál, ahol megválasztják a táncest szépét is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése