2008. február 2., szombat

Több,mint legenda..

Az Észak-magyarországi régió, s ezen belül Miskolcról és térsége népszerűsítéséből kiinduló „Vendégségben Miskolcon” programsorozat (1999) kiemelkedő rendezvénye, a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál mára egy egyedülálló, kiemelkedő látogatottságú és elismertségű országos rendezvény.
A miskolci hagyományok felkutatásával, s ennek eredményeként egy régi kocsonya-legenda felelevenítésével, a „Vendégségben Miskolcon” program éves zárásaként 2001-ben megrendezték az első Miskolci Kocsonyabált, majd 2002-ben a következő bál társrendezvényeként az első Miskolci Kocsonyaünnepet, 2003-ban a Kocsonyagálával kibővített Kocsonyafesztivált, 2004-től a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivált.

A fesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a kül- és belföldi vendégek, s Miskolcban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. Az 1999-ben elindított program közvetve jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a város egyik esélyese lett az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” címnek.

A legenda...
„Pislog, mint miskolczi kotsonyában a béka!”

Az egyszeri béka a legenda szerint egykoron belefagyott egy tál kocsonyába Potyka Kata vendéglőjében és ezzel a cselekedetével életre keltette a miskolci kocsonyát, a miskolci Kocsonyafesztivált. Az sem véletlen, hogy a fesztivál kabalafigurája Brecus Anonymus, a béka, akiből ilyenkor nincs is hiány: mert ezen a 3 napon Miskolcon még az égből is békák potyognak... 2008. február 22-23-24-én a parádés és grandiózus Miskolci Tél – Kocsonyafesztiválon!

No, de a mértékletesség az egyik legfőbb erény, nem lehet mindjárt olyan mohósággal beleugrani a dolgokba, mint Potyka Kata korcsmáros asszony kocsonyájába a béka tette egykoron, nagy riadalmat keltve a kocsonyát falatozó Tót atyafiban, aki a hagyomány szerint ilyentén kiáltott fel:

„Jáj, jáj korcsmárosné, annak a kotsonyának szeme is van, sag úgy hunyorgatya felim!”

Mára sikerült újraéleszteni a kocsonyalegendát, amely a vidék egyetlen nagyszabású téli fesztiváljává nemesedett...

Látványkocsonya

Nincsenek megjegyzések: